2019. december 06. Péntek | Miklós napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2014-03-03  

Vidéken szívesebben eladják az örökölt lakástAz örökölt ingatlanállomány egy részét belakják, más részét kiadják, de jelentős számban megpróbálják értékesíteni, ezáltal jutva vagyonhoz. A statisztikák szerint vidéken szívesebben verik dobra az örökösök az ingatlant.

A tavalyi évben a Duna House becslése alapján, országos szinten 83 600 ingatlan cserélt gazdát. Az eladókat a vizsgálat szerint két fő élethelyzet motiválta az elmúlt évben, a nagyobb lakásba való költözés és az örökölt ingatlanok értékesítése. Ez utóbbi csoport a tavalyi átlagban a piac 33 százalékát tette ki, vagyis 26 ezer örökös jutott így – átlag 8,1 milliós – vagyonhoz. (A piac már kezd éledezni, de messze még a fellendülés.)

Nagy különbség van azonban a vidéki és a fővárosi adatok összehasonlításában, amelynek egyik leginkább szembetűnő eleme, hogy a vidéken élő örökösök szívesebben értékesítik az örökölt ingatlant, mivel az ő arányuk az összes eladó 35 százalékát teszik ki, míg Budapesten csupán 27% az arány.

Ami azonos az összes örökölt ingatlan értékesítésben legyen az vidéki, vagy fővárosi, hogy 2013. január és idén január távlatában, bár a Duna House saját módszertana szerint mért országos árindex stagnált, az örökölt ingatlanok eladási árai csökkentek. Budapesten a vizsgált időszakban 195 ezerről 185-re csökkent ezen eladások egy négyzetméterre vetített eladási ára, vidéken pedig 120 ezerről 105 ezerre.

Mindez azt jelenti, hogy az örökösök eladási motiváltsága, alkuképessége nagyobb az átlagos eladókénál, így versenyelőnnyel bírnak a piacon, vagyis hamarabb jutnak pénzükhöz, mint a többi ingatlanértékesítő. Az örökölt ingatlanok átlagos értéke vidéken 7,3 millió volt, Budapesten pedig közel 10 millió.Forrás: piacesprofit.hu

www.sokingatlan.com