2019. december 06. Péntek | Miklós napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2014-04-28  

A robbanásra még várni kellA tavaly elindult otthonteremtő hitelezés nem robbantotta be az ingatlanpiacot az első pillanatban, de egy óvatos, lassú emelkedés már látszik - derül ki a Duna House elemzéséből.

A Duna House ingatlanközvetítő adatai szerint lassú ütemben nő a hitelből vásárlók aránya, még ha az országrészeket vizsgálva nem is egyforma meredekséggel. Összességében a hálózat értékesítési adatai alapján, amíg szeptemberben a Magyarországon megvásárolt ingatlanok 25%-át vették hitelfelvétellel kombinálva, addig lassú emelkedéssel ez arány februárban és márciusban valamivel 30% fölé kúszott.

Ha ezt az adatot országrészekre bontjuk, sokkal érdekesebb a kép. A fővárosban ugyanis nincs ilyen trend a vizsgált időszakban, vagyis tavaly szeptembertől vizsgálva nagyjából állandó az arány 25% körül. Budapesten tehát a vevők háromnegyede stabilan készpénzes vásárló. Nyugat-Magyarországon már mérhető az emelkedés, itt 25%-ról 30% fölé ment a hitelesek aránya, de a legnagyobb emelkedés Kelet-Magyarországon mérhető. Ezen a területen meredek a trend, 2013 szeptemberében 30% körüli volt az érték, amely mostanra szinte elérte az 50%-ot.

Nő továbbá a felvett hitelek átlagösszege is, miközben a Duna House árindexe nem mutatott emelkedést az elmúlt fél évben, vagyis a lakásárak stagnálnak. Tavaly szeptemberben a folyósított lakáshitelek országos átlaga 5,4 millió Ft volt, ez az év végére megközelítette az 5,8-at, idén márciusban pedig nem sokkal, de átlépte a 6 milliót. A korábban közölt emelkedő tranzakciós és keresleti növekedésről szóló adatok mellett ezek az információk is egy éledező ingatlanpiacot sejtetnek.Forrás: Portfolio.hu

www.sokingatlan.com