2019. december 06. Péntek | Miklós napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2014-10-03  

Hol lakhatnak a jövőben a fiatalok?A mindenki számára méltó lakhatás gazdaságos és fenntartható megteremtéséhez megfizethető, energiatakarékos bérházrendszerre, ennek érdekében pedig hosszú távú bérházprogramra van szükség hangzott el a Budapesti Lakásügyi Kerekasztal konferenciáján.

A Lakásügyi Kerekasztal Fórumot alkotó 16 szakmai szervezet, lakhatás, lakásmobilitás, a nemzeti otthonteremtés ügyét szolgáló koncepciót alkotott. Ennek célja egyrészt, hogy az a széles réteg, amely nem tudja megfinanszírozni a lakástulajdon-szerzést, biztonságos, megfizethető és megfelelő színvonalú lakhatáshoz jusson, másrészt olyan korszerű, energetikailag hatékony lakásállomány jöjjön létre, amely megfelel a XXI. századi követelményeknek.

Dr. Sztranyák József, a BKIK Ingatlan osztály elnöke elmondta, az év elején, a program kidolgozásának kezdetekor a meglévő problémákra igyekeztek reagálni. A 16 csatlakozott szakmai szervezet mintegy 50 szakmai anyag áttanulmányozása után alakította ki a javaslatokat. A cél az volt, hogy egy modell értékű bérlakáskoncepciót hozzanak létre.

Magyarországon minőségi lakáshiány van, s Európában hazánkban az egyik legalacsonyabb a bérlakások aránya. E helyzet kihívása nemcsak a meglévő lakásvagyon kezelése, hanem a bérlakásállomány minőségi, mennyiségi és szerkezeti megújítása korszerűsítéssel és új építéssel. A fiatalok ért verseny folyik Európában, fontos, hogy hol fognak családot alapítani, a bérlakás programmal itthon tarthatóak lennének a fiatalok.

Egy bérházrendszer kialakítható használt lakások bevonásával, illetve építéssel is. Az építés mellett szól, hogy ismert minőségben, tervezett üzemeltetési szempontok mellett történik az épületállomány kialakítása. A lakások egy helyen, bérházakban vannak, egy ilyen program hozzájárulhat a városrehabilitációhoz, valamint a lakásállomány minőségi, energiahatékony megújulásához.

Dr. Lenner Áron Márk az NGM helyettes államtitkára a konferencián elmondta, a lakásépítések jelenlegi üteme nem tartható fenn. A mostani számok alapján több lakás avul el, mint amivel évente helyettesítődik. 2014-ugyan pozitív változások figyelhetők meg, de még mindig nagyon kevés lakás épül. Nagyon sok vidéki városban munkaerőhiány van, pl Székesfehérváron, Győrben, de az ország más területeiről érkező munkaerő számára nincs megfelelő lakhatási megoldás.
A lakhatási problémák megoldásának egyik lehetséges megoldása a bérlakások építése lehet, ehhez azonban jelentősen változnia kell a gondolkodásnak, a sajátlakáshoz való ragaszkodásnak enyhülnie kellene.

Ács Érmes Károly, az EMBK FB képviselője, a Kerekasztal műszaki munkacsoportjának vezetője bemutatta azokat a kereteket, amelyek egy korszerű, energiahatékony bérházrendszer kialakításához kötelezően hozzátartoznak. A jelenlegi állomány felmérése után következhet annak felújítása, korszerűsítése, avagy bontása és az új bérházépítések.

Keszthelyi Péter, a BKIK Bank- és Biztosítási Osztályának alelnöke a bérházépítési program finanszírozási lehetőségeiről beszélt. A Kerekasztal egy non-profit vagy közhasznú, speciálisan támogatott finanszírozási modellt dolgozott ki. A finanszírozási konstrukció az MNB- és FHB-közreműködés mellett számol a kereskedelmi banki hitelek bevonásával, valamint európai uniós, illetve állami és önkormányzati pályázati források felhasználásával.

A konferenciához kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a bérlakás rendszer keretében a bérleti díj nem lehet magasabb 1000 forint/négyzetméternél. A bérházprogram célcsoportja az alacsony jövedelmű, de dolgozó fiatalok, akik számára átlagosan 50 négyzetméteres otthonok készülnének el a program keretében.

A javasolt bérlakásépítési program akkor lehet működőképes, ha a beruházás költségeinek 50 százalékát uniós támogatásból, míg fennmaradó részét hitelből valósítanák meg. A beruházás költségvetése 2-3 százalékos kamatot bír el, amely ugyan nem számít piacinak, de az Európai Beruházási Banknál nyílhatnak ilyen lehetőségek. De a Nemzetibank növekedési hitel programja is akár alkalmas lehetne erre a célra, melyhez azonban politikai döntés szükséges.

Dr. Maráczi Zsolt, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület ügyvezető elnöke beszélt arról, hogy 100 éve nem épült ilyen kevés lakás Magyarországon, mint 2013-ban, így a hatoda sem épül meg a kívánt lakásszámnak. Kitért rá, hogy az Európai Unió támogatási politikája változáson ment át. Az újabb költségvetési ciklusban a célok között van, hogy az energiahatény lakásállomány aránya növekedjen. Ennek keretében meghirdetett programokba lakásépítési, lakásfelújítási, és bérlakás építési igényeket is betervezhetnek a tagállamok.Forrás: Portfolio.hu

www.sokingatlan.com