2019. december 06. Péntek | Miklós napja
Ingatlankeresés
Ingatlan típusa:
 
ingatlan keresése
 
ingatlan keresése
ingatlan keresése
Keresés hirdetés azonosítóra:
ingatlan keresése
eladó, kiadó ingatlanok, házak, lakások, ingatlan
Ingatlanjog
2015-07-30  

Az egyetemisták dömpingje még tovább növelheti a bérleti díjakatAz egyetemi ponthatárok kihirdetését követően mindig felpezsdül a lakásbérleti piac. Idén azonban már eleve bajban vannak azok, akik bérelni szeretnének, mert a kínálat nem tudja kielégíteni a hatalmas igényeket. Így a diákok "nehezített pályán" kénytelenek keresni - áll a Duna House elemzésében.

A válságot követő években sokan kivártak a vásárlással és inkább béreltek, ami segítette a bérlakáspiacot, így nem estek az árak, sőt az utóbbi 3-4 évben inkább lassú emelkedés indult meg. Az elmúlt fél-háromnegyed évben azonban meredeken ugrottak az árak. A munkahelyek miatt a kisebb településekről sokan költöztek a nagyobb városokba és közülük a legtöbben béreltek, vagy az olcsóbb panellakás vásárlást választották. Az olcsó panelekre a befektetők is szívesen ugrottak, ugyanis itt magasabb hozamot lehet realizálni, hiszen a bérleti díj nem sokkal kevesebb a téglalakásénál, viszont az ára kedvezőbb.

A vidékről költözők és a vásárlás helyett bérlést választók növekvő száma, vagyis árfelhajtó hatása mellett így maguk a befektetők/főbérlők is emelni tudták áraikat, lekövetve az áremelkedést. Ezzel nemhogy szinten tudták tartani az elvárt éves hozamot, de még növekedésre is volt tér. A Duna House által készített Hozamindex jól mutatja, hogy a kezdetben 7% alatti éves bérbeadási hozam mostanra túlhaladta a 8%-ot is.

Mennyi az annyi?
A bérleti díjakat tekintve természetesen nagy a szórás. Aki viszont megfelelő áron kínál, az szinte 1-2 nap alatt lebonyolíthatja a kiadást, sőt a nagy érdeklődésre tekintettel könnyen licithelyzet is kialakulhat. Az a bérlő lehet tehát szerencsés, aki rugalmas az árban és gyorsan lecsap a lehetőségekre. Főleg a következő hetekben, amikor az egyébként is nehéz piacra még az egyetemisták is "rászabadulnak".

Mire kell figyelni?
Az ár azonban nem minden, számtalan egyéb tényezőre is érdemes odafigyelni. Éppen ezért lehet bérlőként érdemes ingatlanközvetítőhöz fordulni, ugyanis a szolgáltatás ingyenes (a főbérlő fizeti a jutalékot), azonban számtalan kellemetlenségtől és felesleges köröktől mentesülhet a bérlő. A közvetítőnek ugyanis nem célja ingatlanról ingatlanra cipelni az érdeklődőt a városban, míg el nem fárad és végül talán bérel valamit. Sokkal hatékonyabb már az irodában minél több információval ellátni minden egyes ingatlanról a bérlőt, képeket, alaprajzot mutatni - és végül csak olyan ingatlanba invitálni, mely valóban érdekes és megfelelő lehet számára. Ez mindkét fél számára kényelmesebb.

A leendő lakás bérleti díja csak egy tétel, informálódni kell a többi kiadásról is. Ki kell kérni a közüzemi számlákat is, érdemes meggyőződni a lakás tehermentességéről, ugyanis egy korábban felhalmozott közüzemi hátralék esetleg a szolgáltatás lekapcsolásával is járhat. A számlák összege ezen felül kellő információt ad a jövőbeni rezsikiadásokról is, amivel szintén számolni kell.

Tisztázandó továbbá a közös költség összetétele és mérete. Ebben gyakran olyan tételek szerepelnek, amelyek a jövőbeni fejlesztésekhez gyűlnek, így igazából a bérlő nem feltétlenül élvezi ennek hasznát. Az ilyen típusú tételeket gyakran átvállalják a tulajdonosok, de erről meg kell győződni.

Ha megvan a lakás, még mindig nem ért véget a folyamat, számtalan tisztázandó kérdés marad hátra, amelyet szintén a főbérlővel kell átbeszélni.
  • Első, hogy minden esetben kössenek a felek írásos bérleti szerződést! Előfordulhatnak olyan főbérlők, akik nem ragaszkodnak a formalitáshoz, de ebbe nem szabad belemenni. Nemcsak pénzmozgásról, de a jövőben esetlegesen felmerülő költségek kérdéséről is szó van, amely gyakran tetemes összeg is lehet, nem mindegy tehát, hogy ki fogja kifizetni. A jogilag tiszta helyzet jelenti az egyetlen megoldást, ha vitás helyzetre kerülne sor.
  • A főbérlők általában egy-három havi bérleti díjra tartanak igényt kaució címén, amit bérlőként még a beköltözés előtt, egy összegben kell kifizetni. Erről is szülessen írásos dokumentum! A kaució általában arra szolgál, hogy a tulajdonos fedezni tudja belőle az esetleges elmaradásokat, illetve bebiztosítsa magát arra az esetre, ha a bérlő valamelyik ponton megszegi a szerződést.
  • Tisztázni kell a lakás rendeltetésszerű használata mellett előforduló garanciális hibák (elromló műszaki berendezések, csőtörés, stb.) javításának kérdését is. A szerződésbe kerüljön bele, hogy a bérlő csak a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkért felel. Továbbá arra sem kötelezhető a bérlő, hogy a garanciális hibák javítását maga intézze, bár a gyakorlatban van, hogy ez a gyorsabb, de ilyenkor is a kiadások a tulajdonost illetik.
  • Itt jön még egy fontos rész, a lakásban található bútorok, berendezések jegyzéke. Nem baj, ha ez egy 10 oldalas felsorolás, egyszer kell csak rászánni az időt, még akkor is, ha a főbérlő nem ragaszkodik hozzá. Az ingóságok tételes megnevezése mellé annak állapotát is érdemes feltüntetni, esetleg a drágább eszközökről fotó is jól jöhet vitás esetben.
  • Határozott idejű bérleti szerződés esetén, a felmondás módját fontos rögzíteni, határidejét 60 napnál érdemes megjelölni, ha van rá mód. Ha a bérlő azonban teljesen biztos benne, hogy a bérleti időszak végéig ott marad, az is gyakorlat, hogy a szerződésből kizárják a felmondási lehetőséget. Sőt, aki valóban hosszútávra tervez, hosszabbítási opciót is megfogalmazhat, amelyben az évfordulós áremeléssel kapcsolatos lehetőségekre is kitér, például nem emelhet a tulajdonos az infláció mértékénél nagyobbat. Ezt is mindenképp írásba kell foglalni, hogy a bérlő ne kerülhessen egyik napról a másikra az utcára. - javasolja a Duna House.
  • Amennyiben minden kérdésben megegyeztek a felek, lényegében egy utolsó, de nem kevésbé fontos adminisztrációs elem maradt, az óraállások jegyzőkönyvezése. A bérlő ezzel védheti magát attól, hogy a bérlet kezdeténél korábbi költségeket is tartalmazó számlákat is neki kelljen fizetni.
  • Ez után tényleg nem marad más, mint beköltözni és lehetőleg rendeltetésszerűen használni a lakást.


Forrás: Ingatlan Lakáspiac

www.sokingatlan.com